Zacznij sama tworzyć naturalne mydła, miej wpływ na skład i właściwości

Co zawiera przepis na mydło lawendowe?


I. Kilka słów o mydle lawendowym
II. Lista zakupów
III. Charakterystyka składników
IV. Przygotowanie miejsca pracy
V. Mydlane BHP
VI. Lista sprzętu
VII. Jak wykonać mydło lawendowe

Co znajdziesz w ebooku "Jak zrobić mydło?"

Ebook powstaje z myślą o tych, którzy szukają gotowych, sprawdzonych mydlanych wskazówek w jednym miejscu. Jest w nim zebrana cała kilkuletnia wiedza i doświadczenie. Informacje uporządkowane są w jeden spójny proces, który w prosty sposób wprowadzi Cię w mydlany świat.

Niezależnie od tego, czy masz już za sobą swoje pierwsze mydło, czy dopiero zaczynasz ten e-book pokaże Ci, jak podejść do tematu, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty.

Mając ten poradnik nie będziesz musiała godzinami wertować stron internetowych bądź wyjeżdżać na stacjonarne warsztaty. W ebooku otrzymasz konkretne wskazówki jak samemu zrobić mydło, w oparciu o gotowe przepisy, ale również w jaki sposób tworzyć własne receptury.  Wystarczy, że zastosujesz podane wytyczne i otrzymasz mydło zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.

Ebook składa się z dwóch części - teoretycznej i praktycznej. Poniżej odnajdziesz szczegółowy spis treści. Publikacja ebooka "Jak zrobić mydło?" szacowana jest na wrzesień/październik, ale już teraz odrazu po zapisie na listę oczekujących otrzymasz fragment ebooka z gotowym przepisem na mydło lawendowe.

CZĘŚĆ TEORETYCZNA

1. Wstęp
   1.1. Poznajmy się
   1.2. Kilka słów o mydłach naturalnych

2. Mydlane BHP
   2.1. Przygotowanie miejsca pracy
   2.2. 10 przykazań mydlarza
   2.3. Porządki po mydleniu

3. Sprzęt
   3.1. Twój domowy mydlany niezbędnik
   3.2. Lista sprzętu

4. Składniki
   4.1. Tłuszcze
   4.2. Barwniki
   4.3. Zapachy
   4.4. Metody wzbogacania pielęgnujących właściwości mydeł
   4.5. Jak możesz wpłynąć na fizyczne właściwości mydeł?

5. Tworzenie receptur
   5.1. 10 zasad tworzenia mydlanych receptur
   5.2. Jak korzystać z kalkulatora mydlanego?

6. Gotowe przepisy
   1. Mydło oliwkowe
   2. Mydło laurowe (aleppo)
   3. Mydło węglowe
   4. Mydło lawendowe
   5. Mydło różane   
   6. Mydło czarnuszkowe
   7. Mydło arganowe
   8. Mydło miodowe
   9. Mydło owsiane
   10. Mydło kawowe
   11. Mydło dziegciowe
   12. Mydło ciasteczkowe
   13. Mydło czekoladowe
   14. Mydło kokosowe (gospodarcze)
   15. Mydło piwne
   16. Mydło cynamonowe
   17. Mydło nagietkowe
   18. Mydło ogórkowe
   19. Mydło solne
   20. Mydło zero waste (z odpadków)

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

Krok 1. Przygotowanie składników

    Pytania i odpowiedzi:

     1. Gdzie kupić składniki do mydeł?
     2. W czym i jak przechowywać składniki?
     3. W jakich naczyniach odważać składniki?
     4. Z jaką dokładnością odważać składniki?
     5. Co zrobić jeśli waga nie odmierza do dwóch miejsc po przecinku?
     6. Co oprócz tłuszczy można dodać do mydeł?
     7. Czy można dowolnie podmieniać tłuszcze w przepisie?
     8. Czy do zrobienia mydła potrzebna jest specjalna woda?
     9. Czym można zastąpić wodę?
     10. Czy użycie wodorotlenku sodu jest konieczne?

Krok 2. Rozpuszczanie składników

  Pytania i odpowiedzi:

   1. Do jakiej temperatury podgrzewać tłuszcze?
   2. Co się stanie przy niedokładnym rozpuszczeniu wodorotlenku sodu?
   3. Co to znaczy zostawić tłuszcze i ług do wystudzenia?

Krok 3. Łączenie składników

   Pytania i odpowiedzi:

   1. W jakiej temperaturze połączyć ług z tłuszczami?
   2. Ile czasu należy mieszać masę mydlaną?
   3. Co to jest "ślad mydlany"?
   4. Jak czas mieszania wpływa na gęstość masy mydlanej?
   5. Jakie inne czynniki wpływają na gęstość masy?
   6. Co jeśli składniki zostaną niedokładnie wymieszane?

Krok 4. Wylewanie masy do formy

   Pytania i odpowiedzi

   1. Czy gęstość wylewanej masy ma znaczenie?
   2. O co chodzi z izolowaniem mydeł?
   3. Co to jest "faza żelowa"?

Krok 5. Krojenie mydeł

  Pytania i odpowiedzi:

  1. Kiedy można kroić blok mydlany?
  2. Jakie są idealne rozmiary mydeł?
  3. Co to znaczy, że mydła muszą "leżakować"?
  4. Czy można skrócić czas dojrzewania mydeł?
  5. Gdzie mydła mogą leżakować?
  6. Dlaczego na mydłach pojawił się biały nalot?
  7. Kiedy i jak sprawdzić PH mydła?
  8. Jaki termin przydatności ma mydło?
  9. Co wpływa na psucie się mydła?
  10. Po czym poznać, że mydło się psuje?
  11. Co to są „ścieżki glicerynowe”?

Natura


Prostota


Minimalizm


Dlaczego naturalne mydła?


  1. Mają proste składy, które w większości bez trudu odnajdziesz w domu
  2. Nie zawierają sztucznych utwardzaczy, spieniaczy, barwników
  3. Zawierają naturalnie wytworzoną glicerynę, która w trakcie produkcji przemysłowej jest usuwana i dodawana do innych kosmetyków
  4. Mogą wspomóc leczenie chorób dermatologicznych dzięki zawartości naturalnych olejów
  5. Doskonale oczyszczają, pielęgnują i odżywiają skórę
  6. Rękodzieło relaksuje oraz rozwija kreatywność

Niech naturalna pielęgnacja stanie się Twoim stylem życia